skip to Main Content

Для чого застосовують хроматування металу

Хроматування — обробка поверхні тонким шаром фосфату хрому.

Зазвичай хроматування використовують перед нанесенням порошкової фарби на алюміній.

Даний вид підготовки алюмінію дає можливість підвищити довговічність і зчеплення порошкової фарби з металом в 2-3 рази. Але крім цього існують ще додаткові функції даного виду обробки, при яких використовують хроматування металу.

хроматирование металла

Хроматування металу застосовують в кілька випадках:

Для захисної функції. Хроматування відмінно захищена від корозії. На додаток ще надає привабливого зовнішнього вигляду металу. Зазвичай хромуванню піддають деталі автомобілів, велосипедів, приладів тощо

Для збільшення зносостійкості. Хроматування допомагає надати металевим виробам додаткової зносостійкості. Наприклад, хроматування використовують для підвищення зносостійкості поверхонь тертя стінок циліндрів і поршневих кілець двигунів внутрішнього згоряння.

Для відновлення зношених розмірів. Нарощування шару хрому на зношені поверхні термооброблених валів, втулок дозволяє відновити розміри деталей і цим збільшити термін експлуатації виробів.

Види хроматування

Хроматування металу ділиться на такі види:

  • зелене
  • жовте

Ці 2 методи хроматування відрізняють один від одного товщиною нанесеного шару, стадією формування і складом.

Зелене хроматування зазвичай товщі за жовте.

А жовте хроматування утворює в шарі інгібуючий ефект в результаті впливу розчинних іонів Cr6 +.

Зелене хроматування

Зелені хроматних шари отримують в розчинах хромової кислоти, фторидів і фосфорної кислоти.

Вони складаються переважно з фосфатів хрому та алюмінію і не містять токсичних сполук Cr6 +, тому можуть бути використані в харчовій промисловості.

Жовте хроматування

Хроматних шари жовтого кольору утворюються в кислих розчинах, що містять хромовую кислоту, що активують сольові комплекси і фториди або фторидні комплекси. В результаті розчинення алюмінію утворюється газоподібний водень. При цьому в дифузійному шарі підвищується величина pH, що призводить до утворення осаду Al або Cr (OOH).

Залежно від умов протікання і часу реакції утворюється шар від безбарвного до золотисто-жовтого кольору, що пояснюється присутністю додаткової кількості іонів Cr6 + в хроматних шарі. Тому застосування цього методу підготовки поверхні неприпустимо в харчовій промисловості.

Коментарів: 0

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back To Top